Προκήρυξη  για την  εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Προκήρυξη  για την  εισαγωγή συνολικά 1.716 σπουδαστών/σπουδαστριών (860 Πλοιάρχων και 856 Μηχανικών) στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, εκδόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όλοι οι υποψήφιοι/-ες, από την 17-03-2023 πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες σύμφωνα με το Παράρτημα Ε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλοι οι υποψήφιοι ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν όλες τις Σχολές (με τη σειρά επιθυμίας τους) της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων όπως ΑΚΡΙΒΩΣ θα τις δηλώσουν και στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όλοι οι υποψήφιοι με τη χρήση των κωδικών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, θα μπορούν να παρακολουθούν την αίτησή τους και τα περιλαμβανόμενα σε αυτή στοιχεία.

Όλοι οι υποψήφιοι, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, οφείλουν να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. (Παράρτημα Γ) κανονικά και πλήρη τα δικαιολογητικά τους προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αίτησή τους.

1. Δικαιολογητικά Γενικής Κατηγορίας

Οι υποψήφιοι/-ες πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και επιπλέον πρέπει, έχοντας μαζί τους το αποδεικτικό της αίτησης που υπέβαλαν ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) σύμφωνα με τη διαδικασία του κεφαλαίου Ε, να υποβάλουν, αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα κάτωθι δικαιολογητικά, κανονικά και πλήρη, από την 17-03-2023 μέχρι και την 27-04-2023 ημέρα Πέμπτη.

1.1.Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/-α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/-η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων. Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η Υγειονομική Επιτροπή Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ.) του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/-ας (Παράρτημα Δ). Η υγειονομική εξέταση των υποψηφίων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 591/1975 (Α’ 191), όπως ισχύει. Οι υποψήφιοι/-ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογεγραμμένους ναυτικούς, δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας Αρχής (Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.Ν.ΕΡ. 1ο ή Λιμενικής Αρχής).

Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η διαδικασία και τα απαιτούμενα έγγραφα για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων περιγράφονται στο Κεφάλαιο Ζ του παρόντος.

Οι γνωμοδοτήσεις των Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. είναι οριστικές και ανέκκλητες.

1.2.Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α ́ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχίας θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν. (Παράρτημα ΣΤ).

Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά από τον ίδιο τον υποψήφιο, η Υπεύθυνη Δήλωση πρέπει να φέρει και θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του υποψηφίου από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ή Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή ή μέσω του gov.gr. Σε περίπτωση αυτοπρόσωπης υποβολής δικαιολογητικών, η θεώρηση δύναται να γίνει και από το προσωπικό της Α.Ε.Ν. Ανυπόγραφη Υπεύθυνη Δήλωση δεν θα παραλαμβάνεται.

1.3. Φωτοαντίγραφο αίτησης-δήλωσης υποψηφίου/-ας για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις τρέχοντος σχολικού έτους 2022-2023 (ως αυτή οριστικά καταχωρίσθηκε ηλεκτρονικά στο σύστημα myschool από το Διευθυντή του Λυκείου). Προκειμένου για κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο (02) τελευταίων ετών υποβάλλεται φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης αυτής, ή του δελτίου εξεταζομένου πανελλαδικών εξετάσεων από τα οποία να προκύπτει ο Κωδικός αριθμός υποψηφίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

1.4.Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου ταυτότητας.

1.5.Βεβαίωση Α.Μ.Κ.Α. ή προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού που αναγράφει τον Α.Μ.Κ.Α.

1.6.Δεν γίνονται δεκτά συμπληρωματικά δικαιολογητικά για οποιοδήποτε λόγο.

2. Πρόσθετα δικαιολογητικά υποψήφιων Ειδικών Κατηγοριών

Οι υποψήφιοι/-ες που ανήκουν στις ευεργετικές διατάξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του κεφαλαίου Γ της παρούσας (ήτοι που εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 380/1976 (Α’ 178) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4256/2014 (Α’ 92)), εφόσον δηλώνουν ότι επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού ευεργετήματος υποβάλλουν απαραιτήτως και τα ακόλουθα κατά περίπτωση επιπρόσθετα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Παράρτημα Α:

2.1. Τα τέκνα αναπήρων και θυμάτων πολέμου καθώς και αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου που είναι εν ενέργεια ή έχει συνταξιοδοτηθεί για το λόγο αυτό:

(α) Βεβαίωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι η οικογένεια του υποψηφίου συνταξιοδοτείται για τον ανωτέρω λόγο ή Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α ́ 75) του συνταξιοδοτούμενου, στην οποία αναφέρεται ο αριθμός, η χρονολογία έκδοσης και το όργανο που εξέδωσε την πράξη συνταξιοδότησης, μαζί με το απόκομμα της επιταγής καταβολής της σύνταξης κατά τον τελευταίο, πριν από την υποβολή της δήλωσης, μήνα. Σε περίπτωση τέκνων αναπήρων ή θυμάτων ειρηνικής περιόδου που είναι εν ενεργεία, σχετική προς τούτο βεβαίωση του φορέα που υπηρετεί, και (β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης.

2.2. Τα τέκνα αναγνωρισμένων ως αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κατά το

χρόνο έκδοσης της παρούσας:

(α) Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αναπήρων, Θυμάτων και Αγωνιστών (Δ.Ε.Π.Α.Θ.Α.) ή οικείας Νομαρχίας ότι ο πατέρας ή η μητέρα του/της υποψηφίου/-ας έχει αναγνωριστεί ως αγωνιστής Εθνικής

Αντίστασης και

(β) Πιστοποιητικό του οικείου Δήμου για την οικογενειακή τους κατάσταση ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης.

2.3. Πολύτεκνοι και τα τέκνα τους:

(α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης και

(β) πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) που είναι σε ισχύ, από το οποίο προκύπτει ρητά η πολυτεκνική ιδιότητα.

2.4. Γονείς τριών τέκνων και τα τέκνα τους:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης πο έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας

Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον:

(α) Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία.

(β) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο/η υποψήφιος/- α ως γονέας ή ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας, πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλλων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι ο/η ίδιος/-α ή ο γονέας του/-ης, αντίστοιχα, έχει ή είχε μέχρι την ενηλικίωσή τους τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων. Την ιδιότητα τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας αποκτούν οι:

(α) Γονέας ή γονείς που έχουν γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών (03) παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετηθέντων ή εκτός γάμου γεννηθέντων και

(β) Τα τέκνα αυτών όπου αυτό προβλέπεται.

Στα τρία (03) παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

2.5. Γι ́ αυτούς που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα :

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει:

(α) ο θάνατος του/των γονέων και,

(β) για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, η μη αναγνώριση του/των τέκνου/-ων της, των οποίων έχει τη γονική μέριμνα.

2.6. Γι ́ αυτούς που έχουν γονείς ή τέκνα ή αδέλφια ή συζύγους, που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%) (δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 67%):

(α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον οικείο Δήμο ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός εξαμήνου πριν την υποβολή της αίτησης, από το οποίο να προκύπτει η συγγενική σχέση εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και

(β) Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο να είναι σε ισχύ κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Αν το πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής δεν διασαφηνίζει τα κινητικά προβλήματα αλλά μόνο αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%), τότε επιπρόσθετα απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, με υπογραφή και σφραγίδα Διευθυντού είτε Κλινικής Ε.Σ.Υ. ή Εργαστηρίου ή Πανεπιστημιακού Τμήματος αντίστοιχα, που θα βεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη αναπηρία που πιστοποιείται από την Υγειονομική Επιτροπή προκαλεί ή συνδέεται με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την Προκήρυξη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...